SHOPPING CENTRE – DĚČÍN BREWERY

Customer
Centrum Pivovar, a.s.
Architect
Studio Acht
Main building designer
OBERMEYER HELIKA a.s.
Construction period
October 2011 – January 2012
Activities undertaken

updating of and conceptual changes to the project documentation (working documentation stage), geodesy and surveying, site inspections (by the head designer), tender documentation, final working documentation, site inspections including project coordination

Construction cost
CZK 500 million

The development of a shopping centre is proposed in the area of the former town brewery in Děčín city centre. The architectural design of the shopping centre respects the natural dominant features of the group of buildings of the former brewery, emphasising their exceptional character with the simplicity of its design. The mingling of the historic, protected buildings and the new extension is intended to give the impressive and special character to the proposed new complex, which will be unique in the entire city. The interconnection of the original structures combining sandstone and face brick masonry walls with the modern glazed and concrete structures will give the complex the necessary structural dynamism. Skylights in the roof over the shopping centre passage will provide natural lighting and increase the spatial effects of connecting the old and new buildings. The main component of the shopping centre will be a passage extending along the west side of the existing group of buildings with two east-facing main entrances on the north and south side. The external envelope of the entrances between the existing group of buildings will be light glass walls in an aluminium framing system. The passage, with retail and service units, cafés and restaurants for visitors on either side, basically provides access to the two retail floors. The retail floors are vertically connected by a pair of two-way escalators close to the south and north entrances, and a passenger lift in the central brewery building. From the upper floor level there will be an access to the roof of the new extension, which will be used as a car park and which will completely hide the new extension on the west side. The facades of the group of former brewery buildings will be renovated and restored as closely as possible to their original condition at the turn of the 19th and 20th centuries, which was the period of greatest prosperity of the brewery.

Hide
Detail informations Next Previous Close

Always with us

I would like to subscribe to the newsletter

Would you like to have an overview of real estate development, architecture and the latest trends in the construction industry?

Keep informed! Subscribe to Obermeyer Journal and other news so you won't miss any information on innovations, use of technology or interesting case studies from some of our unique projects.